Da Clinton ble lurt av norsk "fake news"

Hvis norske medier hadde vært opptatt av Hillary Clintons e-postskandale, ville de oppdaget en morsom liten sak om Norge!

1. juni 2012 var Hillary Clinton på offisielt besøk i Norge, for å drøfte arktisk samarbeid og klima.

Innen ettermiddagen fikk Clintons medarbeidere panikk, avslører en e-postutveksling det amerikanske utenriksdepartementet har offentliggjort.

Assistent Amira Valliani har dårlige nyheter å fortelle Director of Policy Planning, Jake Sullivan. Hun sakser en sak fra "Aftenposten English":

HILLARY SNUBS JONAS ON SVALBARD
What's next --Article V?

Saken fra "Aftenposten" hevder at Jonas Gahr Støre hadde fått støtte fra Assistant Secretary of State Philip Gordon på et NATO-møte måneden før i en betent diplomatisk strid med Russland vedrørende Svalbardtraktaten.

Clinton nektet å uttale seg om traktaten på en pressekonferanse tidligere denne dagen, noe "Aftenposten" hevder ble mottatt som en fornærmelse i Norge, siden de skal ha fått støtte fra Gordon tidligere.

En norsk analytiker siteres på at å ikke støtte Norge på dette er som å ikke støtte Artikkel 5 av Atlanterhavspakten (at et angrep på et NATO-medlemsland er å anse som et angrep på alle).

"Aftenposten" siterer deretter en ambassadetalsmann, Patrick McDermott, på at Clinton forsnakket seg på pressekonferansen og at USA selvfølgelig støtter Norge i striden med Russland.

Clintons møte i Norge var tilsynelatende kommet på avveie.

Krisemaksimering fremfor googling

Jake Sullivan steiler og gir medarbeiderne sine det glatte lag:

Guys --what gives? First, who authorized McDermott to speak? Second, Phil, why didn't this come up in prebrief? Third, how are we going to fix?

Syv minutter senere videresender han saken fra "Aftenposten English" til sjefen "H" -- utenriksminister Hillary Clinton.

FYSA -- we're working this. This just posted in English-language rag, Aftenposten English.

Men hadde Clintons medarbeidere googlet navnene i artikkelen, hadde de fort skjønt at det var ugler i mosen.

Som jeg fikk bekreftet av en medarbeider i Aftenposten, har Aftenposten English, eller kjent som "News in English", vært nedlagt siden 2008.

Forfatteren av artikkelen? Ingen ringere enn fotballstjernen Tore Andre Flo. Analytikeren fra den ikke-eksisterende "Centre of Peace and Security Studies in Bergen"? Ole Gunnar Solskjær.

Den angivelige forståelsen mellom Støre og Gordon på NATO-møtet kan man ikke finne noe om i norske avisarkiver -- det er antagelig oppspinn.

Hillary Clintons stab har rett og slett latt seg lure av en forfalsket norsk nyhetssak.

Det har ikke lykkes å finne ut hvor bløffen kommer fra; søk etter tekst fra den angivelige saken returnerer bare e-posten lagt ut av amerikansk UD.

Enten så er det snakk om satire som har gått for langt, eller så er det muligens snakk om såkalt counterintelligence, et utenlandsk forsøk på å lure amerikanske embetsfolk.

Ja, kanskje det er russerne som står bak, sakens kjerne handler jo om Russland.

En ting er iallfall sikkert: bløffen fungerte, iallfall en stund.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits