La oss se det en gang til

"Trump brøytet seg frem mellom statsledere"

Du har nok hørt dette mange ganger allerede. Her er et utvalg av sitater fra norsk presse om hendelsen:

TV 2: "President Donald Trump dyttet bokstavelig talt vekk statsminister i Montenegro, Dusko Markovic, for å komme i posisjon ved siden av Stoltenberg."

NRK: "Montenegros statsminister Dusko Markovic ble dyttet til side av USAs president Donald Trump på Nato-toppmøtet i Brussel, men mener det var naturlig å ha Trump på første rad."

Nettavisen: "Her brøyter Trump seg frem foran Montenegros statsminister under NATOs toppmøte"

VG: "VG viste torsdag kveld videoen som viser hvordan Trump presser seg forbi statsministeren fra Montenegro for å komme fremst i flokken av NATO-topper under omvisningen i NATOs nye hovedkvarter i Brussel."

Aftenposten: "Videoen viser den amerikanske presidenten som brøyter seg frem under NATO-toppmøtet i Brüssel."

Alle vet at Trump er en selvopptatt dust. Alle vet at det her er noe man kunne forvente av Trump. 

Men er det sant?

Selvsagt er det sant, vi kan jo se det selv i videoen!

Vel, det er etter vi allerede får servert konklusjonen om hva som skjer i videoen: "Trump brøyter seg frem for å komme foran".

Vi ser på videoen med godt sementerte inntrykk av Trump, og hva vi ønsker å tro om ham.

"La oss se det en gang til", sier Aftenposten med en selvsikkerhet om at det ikke er noen tvil om hva som skjer i videoen.

Ja, så la oss se på det en gang til, da!

Før "dyttingen" skjer, ser man at Trump småprater med Ungarns statsminister, Viktor Orbán. Det er ingen antydning til at Trump har som mål å brøyte seg fram noe sted. Han følger ikke med på Montenegros statsminister foran ham.Så ser man at Trumps gange avbrytes med et rykk, hodet hans popper opp som om det skjer noe. Umiddelbart etter dette skjer, reagerer Montenegros statsminister med et slags "Ooops!"-uttrykk.Reaksjonen til Markovic skjer før Trump rekker å ta på ham med høyre hånd. Statsminister Orbán har fortsatt øyekontakt med Trump i det Trump snur vekk fordi noe skjer mellom ham og Markovic.

Trump tar grep om Markovic med en grimase som om han reagerer på fysisk ubehag:Det kan rett og slett se ut som beina til Markovic og Trump havner inni hverandre, fordi Trump ikke ser seg for mens han prater med Orbán, og at Trump skyver Markovic til side for å ikke gå rett i ryggen på ham.

At Trump bruker høyre hånd, ikke venstre, tilsier at han gjør det av nødvendighet fordi han holder på å kræsje inn i Markovic og må ta et grep med den hånden han kan for å avverge situasjonen. Venstre hånd ligger bak Markovic fordi de er på kloss hold.

I ettertid har Markovic sagt at han ikke registrerte hendelsen overhodet og at det var en uskyldig situasjon.

Har verdens medier fremstilt en bagatellmessig situasjon på en helt annen måte fordi det er Trump?

Jeg vet iallfall at jeg kjøpte deres fremstilling i første runde, fordi jeg ikke fulgte med på detaljene. Ved neste glans, kan det se ut som noe helt annet har skjedd.

En annen vinkel på hendelsen kunne kanskje gjort det tydeligere hva som skjedde, men jeg har ikke registrert at det finnes.

Hva sier det om pressen dersom de i samlet flokk kan vri bagateller om til noe helt annet og lure resten av oss med på det?

Ingen stor skade er skjedd, Trump er en dust, selv om han kanskje ikke brøytet seg fram for å komme fremst.

Likevel kan det underbygge Trumps stadige anklager om at pressen er ute etter å ta ham, at de forfalsker saker og vinklinger, og at de ikke er til å stole på.

Pressen bør møte slike anklager med sannferdig, seriøs og faktabasert dekning, ikke overdrivelser, udokumenterte påstander, og opplagte løgner.

De gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å skrante på troverdigheten for å ta Trump for enhver pris.

Hvis de mener at #fakenews er en falske anklage, må de også slutte å gi anklagen næring med falske saker.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits