Ny bok avslører norsk Obama-myte

Husker du denne historien fra 2008, en måned før Obama vant presidentvalget?

Eirik Løkke hos Minerva gjenfortalte historien i januar som eksempel på Obamas karakter:

Som følge av at hun skulle flytte til Norge, hadde hun ekstra mye bagasje med seg. Av grunner som var langt fra urimelige, krevde flyselskapet 103 dollar for overvekten. Problemet var bare at Mary ikke hadde 103 dollar. Det hadde derimot en 25 år gammel svart mann som sto rett bak henne i køen og bar det særegne navnet Barack Obama. og reddet dermed Marys tur til Norge. Historien forteller mye om personen Barack Hussein Obama, om hans vennlighet og karakter.

En ny bok om Obama avslører nå en gang for alle at det ikke kunne vært Obama som hjalp Mary på Miami-flyplassen 2. november 1988.

En merkelig historie fra begynnelsen

Siril K. Herseth fikk forsideoppslaget i VG 4. oktober 2008 med saken om Obama som reddet kjærligheten. NTB videreformidlet historien og det ble nesten 100 presseoppslag ut av saken bare i 2008.

Da Obama ble tildelt fredsprisen i 2009 fikk saken nytt liv; Mary ble invitert på God Morgen Norge, var på TV 2 Nyhetene og var gjest hos NRK.

Men, det var en rekke ting ved saken som burde fått varsellampene til å lyse helt fra begynnelsen.

Historien slik den ble presentert i første oppslag basert på Marys fortelling:

  • 2. november 1988, Miami flyplass
  • Obama betalte 103 dollar for Mary
  • Obama gav Mary en adresse i Kansas for å sende ham tilbakebetaling

Enhver journalist bør da begynne å sjekke hver av disse opplysningene. 

Kansas?

På God Morgen Norge i 2009 fortsatte Mary å hevde at Obama hadde gitt henne en adresse i Kansas:

Vi dro ned til nærmeste bank og det var cashiers check den gangen, så sendte jeg  til den adressen han skrev. Og det var i Kansas.

Obama har aldri bodd eller hatt noen adresse i Kansas. Moren til Obama flyttet fra Kansas for siste gang i 1955, 6 år før Obama ble født. I november 1988 var adressen til Obama 365 Broadway, Somerville, Massachusetts.

Etter hvert så gikk det opp for norske journalister at dette ikke kunne stemme; de begynte dermed å utelate detaljen om Kansas i senere oppslag.

103 dollar til overs?

Barack Obama var ikke særlig bemidlet på denne tiden. Han hadde så lite penger til overs at han ikke gadd å betale 165 dollar i parkeringsbøter han tilegnet seg i denne perioden.

Det var heller ikke billig å fly på slutten av 80-tallet; en gjennomsnittlig flytur innenfor USA kostet da ca. 250 dollar.

Obama hadde sommeren i forkant vært en tur i Afrika for å besøke familien der for første gang, noe han måtte spare opp i lang tid for å få råd til før han begynte på Harvard. (Apropos Harvard - det var heller ikke akkurat gratis å gå på Harvard!)

Er det sannsynlig at studenten Obama - med 165 dollar i parkeringsbøter, en falleferdig bil og 900 dollar i husleie - gav vekk halvparten av verdien til en flybillett til en tilfeldig person på flyplassen?

Miami, 2. november 1988?

Apropos parkeringsbøter, ifølge boken "Rising Star: The Making of Barack Obama" (utgitt 9. mai i år) fikk han 13 av disse mellom 4. oktober og 1. november 1988 - altså dagen før han visstnok skal ha vært på flyplassen i Miami.

31. oktober 1988 holdt Obama en Halloween-fest hjemme hos seg i Massachusetts, ifølge Thom Thacker. Halvsøsteren til Obama, Maya Soetoro, kom på besøk helgen i forkant og deltok på festen. "Rising Star" forteller det slik:

At the end of October, Barack?s sister Maya, who was a freshman at Barnard College in Manhattan, came up for a weekend, including a Halloween-evening dinner party at Barack?s apartment for which ten or so people were encouraged to come in costume. [?]

Thom Thacker vividly recalls that Halloween evening, perhaps because Barack ?possessed a magnetic charm? or more likely because Maya was now ?drop-dead gorgeous.? But either that evening or a few days later, Thom would recount how ?I remember Dan remarking to me that he thought Barack would be president of the United States one day.?

Studiekamerater plasserer altså Obama hjemme i Massachusetts da han angivelig skal ha vært i Miami for å hjelpe Mary.

Det er ingen helligdager eller feriedager uken 2. november i USA; Obama var midt opp i studiene sine. "Rising Star" forteller om hva han var opptatt med i denne perioden:

By early November, Rob, Barack, and Mark Kozlowski had agreed to work together on the upcoming spring semester Ames Moot Court exercise, and they also enlisted Lisa Hertzer, another member of their small Legal Methods class and a 1988 Phi Beta Kappa graduate of Stanford.

Ifølge boken fikk Obama og en kompis se Chicago Bulls spille mot Boston Celtics 9. november etter å ha fått billetter fra en professor.

Hva i alle dager skulle Obama ha drevet med i Miami midt opp i alt dette? Gir det noen som helst mening? Av alle biografiene som er blitt skrevet om Obama, er det ingen av dem som nevner en forbindelse eller besøk til Miami i denne perioden av livet hans.

Aldri sjekk en god historie

Det eneste "beviset" på at Obama gjorde dette, er et brevsvar fra senator Obama til Marys foreldre i 2006, der han takker dem for å ha minnet ham på hendelsen.

Det eneste beviset på at Obama var snill mot Mary er altså et brev fra Obama.

I en tid før Facebook og Twitter hadde Obama ingen grunn til å forvente at et høflig svar på en slik henvendelse skulle ende opp i nyhetene og etterprøves.

Mary har sikkert opplevd det hun beskriver - men det kan altså ikke ha vært Obama som hjalp henne.

Her burde en rekke journalister sjekket faktaene i saken før de tok den videre, men den var altså for god til å sjekke.

Når de ble oppmerksomme på at detaljene ikke kunne stemme, ble de ubeleilige delene av den bare fjernet sånn at saken kunne leve videre.

Alle vet at Obama er en fin kar, så derfor måtte historien stemme.

Det hvite hus tok avstand

I 2009 prøvde Mary få til et treff med Obama for å takke ham personlig. Siril Herseth, som har eid denne saken fra starten, skrev da at Obamas PR-apparat hadde ringt Mary for å sjekke ut historien hennes:

I forrige uke fikk norsk-amerikanske Mary en litt spesiell telefon fra den amerikanske ambassaden.

- De sa Det hvite hus hadde ringt dem og bedt dem sjekke om min historie stemmer. Derfor ringte de meg for å høre, sier Mary.

Presseansvarlig ved ambassaden, Marit Andersen, bekrefter at ambassaden ringte Mary for å undersøke at historien hennes stemmer.

- Noen ringte og ba oss sjekke historien hennes, jeg mener det var Det hvite hus som kontaktet oss. Derfor ringte vi Mary, sier Andersen.

Det ble ikke noe møte mellom Obama og Mary.

Mon tro om Obama fikk kalde føtter da de innså at historien hennes ikke stemte? Ellers hadde det vært en slam-dunk PR-messig å møte Mary.

Heldigvis fikk Mary billetter til fredspriskonserten via Thorbjørn Jagland, som ble engasjert av hennes unike historie.

En historie som ikke stemmer, men ble et folkeminne ved hjelp av en ukritisk norsk presse som ønsket å tro.

Donald Trump kan bare drømme om slik behandling fra norsk presse.

I 2009 tok jeg kontakt med en rekke journalister om saken da de fortsatte å ignorere alle faktaene som tilsa at den ikke var korrekt. Siril Herseth, Geir Kippernes, Morten Øverbye, Ronny Oksvold, og Anne-Cathrine Reuterdahl svarte aldri på e-posthenvendelser om saken.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits