Ytringspolitiet fra alle kanter

Det nærmer seg sakte men sikkert stortingsvalg og det kjempes en hard kamp om å straffe ytringer.

Forrige uke gikk Frp ut med et forslag om å kutte NAV-støtten og fjerne statsborgerskapet til alle som skriftlig eller muntlig uttrykker støtte til (muslimske) ekstremister.

Venstresiden kunne ikke la seg slå av Frp; i dag går Antirasistisk Senter og Sosialistisk Ungdom inn for å straffe "likes" på Facebook under innlegg som er hatefulle eller oppfordrer til vold.

Det er lett å sympatisere med intensjonene bak disse utspillene, fra hver sin kant, men løser de egentlig noe?

Lurt å gjøre ekstremister desperate?

Frp's forslag går altså ut på å kutte av alle velferdsytelser til de som uttrykker støtte til (muslimsk) ekstremisme, og ev. fjerne deres statsborgerskap.

Det er i det hele tatt et merkelig forslag fra Frp, som ofte påpeker med rette at de som ofte utfører grove lovbrudd er utlendinger som har fått avslag på oppholdstillatelse. Drap, overfallsvoldtekter og annen grov kriminalitet har blitt utført av utlendinger som har fått avslått på asylsøknader.

Så hvis vi har en muslimsk mann som ytrer støtte til IS på Facebook, er det da lurt å kutte han av fra NAV-støtte og sende ham brev om oppsagt statsborgerskap?

Jeg kan ikke tenke meg noen bedre garanti for ytterligere drap, overfallsvoldtekter - og i verste fall terrorangrep - enn det.

Å gjøre ekstreme personer desperate er en oppskrift på kaos. Frp's lite gjennomtenkte "tough on crime"-retorikk kan gjøre vondt verre.

Vil "like"-politi ha den ønskede effekten?

Så har vi den sedvanlige ytringsfrihetsfiendtligheten fra den politisk korrekte venstresiden.

At folk "liker" hatske innlegg på Facebook er selvsagt en uting, at folk støtter opp om voldsoppfordringer på en sånn måte like så.

Problemet er at man viderefører en symbolpolitikk, som i likhet med Frp's "tøffe" retorikk, ikke kan bevises å ha noen effekt på det man vil til livs; man kan faktisk ende opp med å gjøre det enda verre.

Det finnes meg bekjent ingen forskning som tyder på at straff for hatefulle ytringer har noen effekt på slike holdninger.

Diskriminerende holdninger endres på et langt lavere nivå i folks bevissthet, over lang tid, og påvirkes ikke av hvorvidt det er lovlig eller ei. Statistikk viser at slike holdninger har bedret seg mye de siste hundre år, helt uavhengig av hvorvidt lovene tillater slike ytret i det offentlige rom.

Har man en mann som hater muslimer, vil ikke han endre holdning av å bli straffet for å si det offentlig. Han vil kanskje tenke seg om og ikke si det offentlig lenger, men han vil da bare holde det for seg selv og ev. finne meningsfeller han kan dele slikt med i private rom. 

I verste fall vil han hardne enda mer til av å bli straffet, og skylde på de han hater for at han ble straffet. Mennesker flest har ikke evnen til selvkritikk og selvransakelse. Det er derfor mange ender opp med diskriminerende holdninger til å begynne med: behovet for en ytre fiende å kunne skylde på.

Med internett kan hatefulle mennesker finner sammen veldig lett. Og akkurat som ytterliggående muslimske menn oppsøker meningsfeller på nettet - og ender opp i hendene til terrorgrupper - kan rasister og lignende ende opp i hendene til hatgrupper på nettet. Mye tyder på at Dylann Roof, den unge mannen som drepte en rekke afroamerikanere i en kirke i USA, havnet nettopp i en slik prosess.

Karpe Diem-fans i fengsel, da?

Vil Antirasistisk Senter sende Karpe Diem-fans i fengsel?

Det er også litt komisk å tenke på utslagene forslaget til Antirasistisk Senter og SU kan gi.

En Karpe Diem-sang inneholder følgende budskap:

Jeg har fyrstikker
La meg tenne på en FpU-kar

Dette kan lett forstås som en oppfordring til vold mot Frp's ungdomspolitikere. Lars Vaular og andre artister har hatt lignende budskap i sangene sine ("Kem skjøt Siv Jensen?").

Hvis det skal straffe seg å "like" innlegg på Facebook som har lignende budskap mot andre grupper, tilsier ikke det at man bør straffes for å "like" sanger med slike budskap?

Skal politiet gå etter alle som har hørt på denne Karpe Diem-sangen og straffe dem med støtte til voldsoppfordring? Saumfare Spotify-loggene til folk og sjekke om de har "likt" (altså avspilt) slike sanger?

Be careful what you wish for!

Svart/hvit tolkning av "likes"

Facebook-innlegg inneholder ofte en rekke poeng, meninger og ytringer alt i ett. Dersom man liker en del av innlegget, men ikke alt, er det mange som trykker "like" likevel. Et innlegg som inneholder gode politiske poenger, men også hatefulle ytringer som kan være straffbare, vil da bli straffbart å like.

Selv om det ikke var den straffbare delen av innlegget man "likte".

Advokatlobbyen står nok klare for en slik eskalering av straffeloven; når folk skal anmelde hverandre i hytt og pine for "likes" overalt på Facebook, så får de masse å drive med.

Tenk at man skal åpne for en praksis der man kan få folk straffedømt ved å "facerape" dem.

- Du har likt denne hatefulle ytringen her, hva sier du til det?
- Jo men altså det var kollegaen min som kødda med profilen min.
- Kan du bevise det?
- Nei, hvordan skal jeg det?
- Du er herved dømt for å ha "likt" en hatefull ytring på Facebook.

Heldigvis har vi politikere som er veldig opptatt av rettssikkerhet. (Haha.)

Nei, jeg har rett og slett ikke noe tro på at disse stadige lettvinte angrepene på ytringsfriheten er en løsning på noe som helst, og i verste fall kan de gjøre ting verre.

Det føles godt å si at man vil straffe slikt, men dersom det ikke fungerer, og i verste fall gjør problemet verre, er det da et godt tiltak?

Emokratiet tillater seg ikke å tenke så langt; hvis det føles godt og riktig, så gjøres det. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits