Hijabforbud: Vil Listhaug også forby sminke i barneskolen?

Sylvi Listhaug er tilbake fra fødselspermisjon og drar til med litt Frp-valgflesk: forbud mot hijab i barneskolen er på menyen.

Begrunnelsen hennes går ut på at hijab er seksualisering av barn:

- Dette er for å tildekke sin skjønnhet for ikke å friste menn, det vil jeg si er ganske seksualisert. Jeg får håpe de fleste menn ikke ser på fem-seks-sju år gamle jenter som fristende. Dette må bort. Vi må sette ned foten her i Norge.

Da må i så fall Listhaug være for et forbud mot sminke i barneskolen, eller?

Man må gjerne mene at det er en uting å kle unge jenter i hijab, men det er jo for å deseksualisere jenter, ikke det motsatte.

Sminke, derimot, er en direkte seksualisering; man bruker sminke for å pynte seg og pirre interessen hos andre. At jenter sminker seg i barneskolen er også langt mer omfattende enn de svært få jentene som går med hijab.

Forbud er uansett ikke en effektiv måte å endre holdninger på, man tar en snarvei ved å få slutt på den uønskede atferden.

Det vil antagelig føre til en motsatt forsvarsreaksjon når det er sterkt knyttet til kultur. I verste fall kan det føre til en radikalisering av de som føler seg utstøtt av samfunnet rundt dem, spesielt når de hadde gode hensikter.

Listhaug har rett i at jenter i barneskolen ikke burde være en fristelse for menn som mennene må skjermes mot, og akkurat her finnes det et utgangspunkt for en dialog om hvordan man oppfattes av samfunnet.

Ønsker muslimer virkelig å oppfattes slik at menn må beskyttes fra å bli fristet av småjenter? Kjør debatt -- ikke forbud.

Regjeringens tilnærming -- veiledning og dialog med foreldre om bekledning av barna -- er klokere, selv om den ikke fører til umiddelbare "resultater". Resultatene man får via forbud kommer ofte med andre uforutsette konsekvenser som kan bli verre enn det man ønsket å forby i utgangspunktet.

Hvis Frp er opptatt av å liberalisere muslimske jenters rettigheter, bør de velge en varig løsning for å endre holdninger, ikke lettvinte "løsninger" som forbud.

Når man er ivrigere enn Arbeiderpartiet om å forby noe uskadelig på denne måten, er man på ville veier.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits